2010. július 3., szombat

Tárgyfetisizmus-avagy a ragaszkodás, mi öröktől való

...avagy a gyűjtő szenvedély filozófiája.
Mindnyájunkba bele van kódolva valami módon, hogy ragaszkodunk ahhoz amink van, még ha nem is kivétel nélkül minden tárgyunkhoz. Nyilvánvalóan mindenkinek van legalább egy olyan tárgya amihez foggal körömmel ragaszkodik, ez normális esetben nem merül ki egy tárgyban, hanem komplett tárgykört von maga után, ami egyszerre lehet szervezett és szervezetlen. Itt konkrétan a szervezetlenség egy szélesebb körű szervezettségi rendszert jelent. Szervezett alatt tehát egy konkrét gyűjteményt értünk, ami egy témában tartalmaz tárgyakat és szervezetlen alatt pedig olyan tárgyakat amik nem egymáshoz sokkal inkább hozzánk kötődnek, egyfajta emlék útján, tehát itt a tárgy már szimbolikusabb értelmezést kap, mint egy gyűjtemény esetében, hiszen itt a tárgy egyfajta emlékeztető, eseményhez vagy személyhez kapcsolhatóan.
Idővel minden tárgy kifekszi a maga helyét, tehát ha hosszú időt töltünk velük akkor szimbólummá emlékké válnak, amitől általában nem szívesen válnánk meg.







Tim Burton Mania by ~Lord-Vincent on deviantART

A gyűjtőszenvedélyt valójában ez a tárgyorientáltság idézi elő. Hiszen egyik gyűjtemény sem gyűjteményként kezdi meg pályafutását. Kapunk vagy szerzünk egy tárgyat, amit megszeretünk, tehát elkezdünk ragaszkodni hozzá, ám az ilyen tárgyak esetében másról van szó, a tárgy egész valója olyan szintű kötődést hoz létre, ami utánpótlást igényel. Tehát a tárgy társaságot követel, egy tulajdonsága olyan erős hatással van ránk, hogy azt újra és újra érzékelni szeretnénk, ezt a vágyat kielégítendő kezdünk ezen tárgyak gyűjtésébe.
A gyűjtőszenvedély teljesen normális dolog, azzal van a probléma aki nem gyűjt semmit.
Minden ember gyűjtő, még ha ennek nincs is tudatában, de ha körülnéz otthonában biztos felfedez egy gyűjteményt.


Collection by ~BelaBoosMim on deviantART

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése