2017. március 5., vasárnap

Steampunk társstílusok, I. rész. DIESELPUNK

A testvérstílusok közül talán a legelterjedtebb és legjobban kiépített a steampunk mellett. Az egyik legkülönösebb, hogy bár szinte tökéletesen más világot mutat be mint a steampunk, nagyon gyakorta keverik össze vagy cserélik fel őket.




Ha a történész szemével akarjuk vizsgálni a stílust, a kezdete valahova a húszas évekre tehető, arra a korszakra ahol az első világháború már elpusztította a tradíciókat és ezzel utat nyitott a határtalan technológiai fejlődésnek. A viktoriánus kor géprombolói eltűnnek és megjelennek a munkásszövetségek és szakszervezetek, Ugyanígy válnak köddé a Victor Frankenstein féle természettudósok és megjelennek az Einstein és Oppenheimer féle lángelmék. A viktoriánus kor misztikus varázsa, ahol a tudomány még sokkalta inkább az alkímiához és mágiához volt hasonlatos, az iparosodás által megszűnik. A gyárak már mindennapi látványnak számítanak, a gyermekmunkásokat felváltja egy újonnan előkerülő réteg a dolgozó ember. Ez egy sokkalta szigorúbb és minden téren fejlettebb valóság. Az Art Noveau-t felváltja az Art Deco, a vonalak határozottabbá válnak, a formák letisztulnak, a fő kulcsszavak a modernizmus és a futurizmus. Míg a Steampunkban a technológia gyakran mint látványelem van kiemelve (csontváz órák, hatalmas forgó fogaskerekek, szabadon mozgó dugattyúk, lengedező súlyok stb.) a Dieselpunkban a szerkezeteket bezárják és egy áramvonalas külső mögé rejtik.
Az Art Deco punk pontosan ebből az okból kifolyólag nem létjogosult, hiszen nem a technológián alapszik, csak dizájnját tekintve jobban átgondolt, jobban a korszak látszatára alapozott Dieselpunk.  


Az öltözékek egyértelműen a húszas évektől az ötvenes évek világát tükrözik, a cilinderek és keménykalapok helyet adnak a puha kalapoknak (fedora, trilby stb.) Az öltönyök fazonja rövidül, eltűnnek az állógallérok.




A legismertebb és leglátványosabb ruházatok általában katonai egyenruhák, melyek színvilága a Kheki, szürke és katonai zöld, melyet az adott országok egyenruhájának színe szab meg. Ezeket gyakran egészítik ki különféle a stílushoz alakított páncélzatokkal, illetve védőszemüvegekkel, gázmaszkokkal és egyéb légzést segítő berendezésekkel.  





A steampunkhoz hasonlóan itt is gyakoriak az automatikusan működő végtagok vagy egyéb protézisek, ám a kiegészítők a bronz és réz színvilága helyett acélszürkék. Amely az egész világ színvilágára is jellemző. A steampunk szépiaárnyalatát felváltja a fekete-fehér színvilág. 
Mivel a fő történelmi korszak mely a dieselpunk sajátja, a második világháború időszaka, ezért az uralkodó országok melyek stílusa áthatja a stílust főleg az orosz, német és amerikai.
Ezeket a stílusokat földrajzilag az a kritérium korlátozza, hogy az adott korszakban hol volt a legmagasabb a technológiai fejlettsége az adott energia felhasználásnak, így érthetővé válik, hogy a steampunk is miért éppen Angliát, de főleg Londont választja színteréül.
A steampunkhoz hasonlóan ezeknek az országoknak és korszakoknak a jelenkori dizájnja párosul egy elképzelt jövő technológia fejlettségével. 
Bár a korszakban még jelen vannak a zsebórák és gőzmozdonyok, a technológiai fejlettség szerint ezek már elavult technológiának számítanak. 
Az egyik jól ismert alfaja az atompunk mely valójában ennek az időszaknak az elképzelt jövője, egy dieselpunk űrkorszak, mely már szinte semmilyen módon nem köhető a valósághoz, hiszen egy punkosított történelmi korszak sci-fi elképzelése, az Art-decopunkhoz hasonlóan önmagában nem érdemes külön stílusként foglalkozni vele. 
És végezetül egy lista a filmekről, melyek érzékletes képet festenek a Dieselpunkról:
Sky kapitány és a holnap világa, Iron Sky, Frankenstein's Army, Hellboy, Sherlock Holmes 2 - Árnyjáték, Metropolis, Dark City.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése