2017. március 5., vasárnap

Mi a Steampunk?




Az alapszituáció jól ismert, az ipari forradalom nem állt meg a gőz energia máig ismert felhasználási módjánál, a vonatok, hajók és szövőgépek után, a gőz elkezdett autókat, repülőket, űrhajókat, számítógépeket meghajtani, és így tovább. Tehát az emberiség már a viktoriánus korban elérte a ma ismert technológiai fejlettséget és túl is tett rajta, az olyan vívmányokkal, mint a teleportálás vagy az időutazás, melyek jól ismert elemek ebből a világból. Ha tíz évvel ezelőtt tesszük fel a kérdést, mi a steampunk, az egyszerű válasz a következő lett volna: egy cyberpunk alstílus. Ma már a Steampunk nem írható körbe ilyen egyszerűséggel, a pusztán irodalmi műfaj attribútumát is teljesen levetkőzte, ha ma megkérdezik mi ez, a legegyszerűbb azt mondani életstílus, szubkultúra és meg is vagyunk. Amit fontos tudni: -A steampunk a gőz energiára épül, a legszorosabban hozzá köthető testvérstílus a clockpunk, ugyanis mindkét világ alapvetően mechanikus szerkezetek által kel életre. -A stílus a viktoriánus korszakot tartja sajátjának ami szigorúan véve Viktória királynő uralkodási ideje tehát 1837-1901. Bár sokan hiszik, de földrajzi szinten nem létezik határa, így nem csak a viktoriánus korabeli angliai ruházat minősül autentikusnak. A lényeg a mikor, és nem a hol.


– Mostanra szinte teljesen elfelejtődött, de két fő vonulatot különböztetünk meg steampunkon belül: Melankolikus: melyben a világ poszt-apokaliptikus és dekadens, a világ összeomlott és a gőz vált a fő energiaforrássá; illetve Nosztalgikus: jelen korunk technológiai fejlettsége (és még tovább) viktoriánus köntösben. – Az első világháború már nem tartozik a steampunk korszak alá, de az anakronizmusa miatt érdekes lehet mint inspiráló alap. Gondoljunk csak bele, már voltak tankok, de még létezett a lovasság, postagalambokat használtak üzenetküldésre, de már léteztek repülők, a katonák felszerelésében még volt kard, de már feltalálták a gépfegyvereket stb.
– Steampunk ruházat készítésénél tartsuk szem előtt G. D. Falksen ötödik szabályát: ha szeretünk más stílusokat is, ne érezzük kötelezőnek, hogy betuszkoljuk a steampunkba. Valakinek komoly munkája van abban a stílusban ezért tiszteljük meg őket azzal, hogy meghagyjuk a különbözőségeket. A többi öt szabályt pedig a buzzfeed.hu oldalon olvashatjátok el. Aki mélyebben is elmerülne a steampunkban erősen ajánlom a wikipedia ide vonatkozó szó cikkét, nagyon alaposan fel van építve.
Mindemellett az itt olvasható leírás sokkalta inkább egyfajta útmutató, mintsem valódi szabály. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése