2017. március 5., vasárnap

A Steampunk és testvérstílusai. II. Rész - Mi a Tatterpunk?

A Tatterpunk jelenleg körülbelül annyira ismert stílus mint 10 éve a steampunk volt. Pedig ugyanúgy itt van, létezik. Valaki kitalálta és sokan mások felvették a fonalat, hogy kiterjesszék ezt az irányzatot is. 
Azonban az esetek nagy részében ha valaki lát egy Tatterpunk (vagy esetleg Stitchpunk) alkotást vagy azt fogja mondani, hogy ez Steampunk vagy azt, hogy ez Wasteland, pedig igazából egyik sem. 
Azért mondják, hogy Steampunk, mert általában klasszikusan elegáns és viktoriánusan dekadens, erősen retrofuturisztikus beütésű ami tökéletesen lehetetlenné a teszi a korszak meghatározását. És Wastelandnek hívják, mert a viktoriánus elegancia olyan poszt apokaliptikus környezetben illetve tálalásban jelenik meg ami a Mad Max és egyéb efféle világok hangulatát hozza magával.
A Tatterpunk azonban mint mondtam egyik sem, nem Steampunk, mert nem egy alapvetően gőzenergia által uralt világban játszódik és nem csak és kizárólag viktoriánus környezetben, illetve nem Wasteland mert az alapszituációk általában sokkal nyugodtabbak, kialakult kolóniákról, városokról beszélünk, ahol már-már hétköznapi élet folyik, a konfliktusok pedig nem valamiféle energiahordozó vagy kinccsé dicsőült létszükséglet (olaj, ivóvíz stb.) miatt törnek ki, sokkal inkább személyes indíttatásúak. 





 Mivel még nem egy olyannyira kiforrott stílusról van szó mint a Steampunk ezért nehéz konkrétan körülírni, én most mégis megpróbálkozom vele, ám ugyanúgy mint a Kalóztörvénynél ez is inkább egy
- A Tatterpunknak nincs történelmileg behatárolt korszaka és ezáltal egyértelműen megszabott stílusa se, szintén nincsen semmilyen kizárólagos energiaforrása, ez nem egy technológia alapú világ.
- A világot - hasonlóan a melankolikus steampunkhoz - a lepusztult klasszikus (tehát barokk, rokokó, viktoriánus, szecesszió és esetenként a huszas évek)elegancia jellemzi, egyfajta karneváli,
(vándorcirkusz, szoáré, cigánykaraván) beütéssel.

- Szintén ismeretlen alfaja a Stitchpunk, ami főleg ruházati stílus, ugyanis jellemzője a nagyméretű, vaskos, Frankenstein jellegű öltések, látványos elnagyolt javítások a ruhákon, illetve a szabászati- és varróeszközök kiegészítőként való alkalmazása.
- Bár a világ posztapokaliptikus környezetben létezik az alaphangulat mégis végtelenül optimista, az emberek vagy nem aggódnak a jövő miatt, vagy pedig megbékéltek tulajdon múlandóságukkal és a CARPE DIEM filozófiája szerint élnek. 

- Az amerikai Burning man fesztivál hangulata és világa erősen hordozza a stílus sajátosságait.
- Tatterpunk elemeket tartalmazó (gyakran steampunknak hitt és mondott) filmek: Shane Acker - 9 (a rövidfilm és a nagyfilm is), A Harcos útja, Lemony Snicket - A balszerencse áradása (a nagyfilm, a sorozat nem) Tim Burton- Alice csodaroszágban és Alice Tükörországban ( A Bolond kalapos outfitje kiváló példa) Pán. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése