2011. február 2., szerda

Figuraismertetők no. 1: Billy the jigsaw puppet

Mivel meglepetten konstatáltam, hogy egy féléve nem hagyta el új bejegyzés klaviatúrámat, ezért úgy döntöttem éppen ideje lefújni a port a blogról, és feltenni valami újat. Ám mivel elmélkedéseimből már kaptatok ízelítőt jobbnak láttam a másik rendeltetést életre hívni, tekintve, hogy eredetileg főleg figura és egyéb holmik ismertetésére nyitottam a blogot.


Nyilván senki előtt sem ismeretlen a méltán hírhedt Fűrész sorozat (nem tudom merjem-e saganak nevezni, ugyanis a twájlájt óta ez a szó sokat veszített értékéből), és akkor ki ne emlékezne Tobin Bell-re úgy mint Jigsaw-ra vagy a feliratok és szinkronok furcsa különbségéből adódóan akár "Kirakós"-ra vagy "Fűrész"-re. Természetesen minden nagy antihősnek van egy bűntársa Jokernek ott van Harley Quinn, a Gonosz Nyugati boszorkánynak a szárnyas majmai és Mr Burns-nek pedig Mr Smithers, így értelemszerű, hogy Jigsaw-nak is kellett egy bűntárs. Természetesen itt nem a labilis Amandáról vagy a szociopata Hoffman nyomozóról van szó, de még csak nem is a

*SPOILER*

zseniális Dr. Gordon-ról.

*SPOILER VÉGE*

Itt egy olyan bűntársról van szó, aki tényleg mindent megtesz, bátran vállalja a csali szerepét, némán tűri a bántalmazást, bármikor kész egy morbid tréfában részt vállalni, saját arcát fedi fel, hogy mestere kiléte titokban maradjon, s ha kell nem rest feláldozni magát a cél érdekében.
Igen ez Billy.
Ha valamire nyilvánvalóan mindenki emlékszik a filmekből a több száz liter vér mellett az Billy.
A figura maga egy marionettbábúval kombinált hasbeszélő figura, ami leginkább egy sötét kabaré porondmesterére/bohócára emlékeztet minket, ám néhány deathmetal vagy goth banda frontembereként is helytállna.





Nagy fűrész rajongó vagyok így mikor megtudtam, hogy a 12" -es Billy figura kis hazánkban is kapható lesz, elhatároztam, hogy a polcon a helye. Természetesen a dolgok nem történnek olyan gyorsan, mindenek előtt muszáj egy kis kutatást végezni a neten, ugyanis a figuragyártó cégeknek szokásuk, a gyönyörűen kidolgozott és kifestett figurákat feltenni a netre, aztán a vevő nem érti, hogy a figurája miért olyan mintha köszvényes öregasszonyok festették volna ki(ez különösen igaz volt még a 90-es években a McFarlane-féle figurákra, viszont erős kivétel a Mezco toys, akik általában rettenetes minőségű fotókat tesznek fel a figurákról, amiknek viszont a késztermék szöges ellentéte). Természetesen az internet búvárkodás vajmi keveset ér a legtöbb figura tekintetében, és majdnem mindig az fog dönteni, hogy a boltban mennyire jól kidolgozott figurát kapsz a kezedbe, ám Billynél ez a dolog már akkor eldőlt, mikor egy halloweeni termékeket kínáló honlapon akadtam rá a figurára, ahol nem voltak restek közölni, hogy figura produkálja a filmben jól ismert nevetését...
Ezzel alá is írtam az adásvételi szerződést.

Ezt követte tehát a bolti vásárlási procedúra amit most nem részletezek, de lássuk csak, hogy milyen figuráról van szó.
Mindenek előtt talán legfontosabb, hogy Neca figuráról beszélünk, ez a gyártó dobta anno piacra a méltán híres The nightmare before christmas figurákat is. A NECA azért említhető megbízható figuragyártónak, mert nem használ retusált képeket, ám a figurái általában, az extremely fragile (szélsőségesen törékeny) kategóriába sorolhatók, annak ellenére is, hogy alapvetően nem játékfigurának hanem dísztárgynak vannak gyártva, a Herendi is dísztárgy mégsem veti le magát a vitrinpolcáról, ahogy azt nem egy Neca figura VALÓBAN megteszi.
De vissza a tárgyhoz.
Maga a figura kiválóan kidolgozott darab, és a súlyán érezni is, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot, a hangszóró és a lejátszó berendezés praktikusan a hátába van beleépítve, így nem ront az esztétikai minőségen, két gombbal lehet üzemeltetni, az egyik ki-be kapcsolja a lejátszót, a másikkal "léptetni" lehet az idézeteket.
Kevés mozgató pont van rajta, a feje mozgatható(bár nagyon nehezen, így bizonyos figuratulajdonosokat inkább óva intek attól, hogy kipróbálják!) ezenfelül hónaljban mozgatható a karja fel és le, valamint a csuklók jobb és bal irányba forgathatóak, valamint a comboknál lehet még állítani az ülő pozícióján bár elég minimálisan.
Az arc kidolgozása igen aprólékos, minden apró kis faragási anomália fel van rajta tüntetve, a ruházat szintén részletgazdag, szép munka az öltöny minden egyes gyűrődése, törése kivan dolgozva, és természetesen a mellzseben ott virít az elmaradhatatlan díszzsebkendő a kidolgozás az apróbb részeknél sem szenvedett minőség romlást, a nyakkendő a kesztyűk, a cipők sőt még a zokni is tartja a figura többi része által felállított minőséget. S ha már a ruházatnál tartunk, igazán örülök, hogy bár nagyobb termetű figuráról beszélünk, a Neca nem adta a fejét ara, hogy a ruházatot valódi anyagokból készítse el. Ezzel a technikával az a probléma, hogy a legtöbb gyártó nem látja be, hogy amíg egy felnőtt férfin vagy akár gyereken, normális tartása van egy öltönyanyagnak, addig egy 30 centis figurán inkább úgy fog állni, mintha hat számmal nagyobb ruhákat adtak volna rá, ettől a legtöbb figura sokkalta inkább lesz nevetséges mint életszerűbb, s a különleges kiadásnak szánt textilruhás figurák inkább néznek ki hajléktalanná vált hírességeknek.
Visszatérve tehát igen jó kidolgozású figuráról beszélünk, s a festés sem ront a szobrászok által kialakított minőségen, és itt főleg a fej festését kell kiemelni, mert egyértelműen ez az a rész ahol igazán lehet hibázni, és fel is hívom minden leendő figura tulajdonos figyelmét, hogy ezt figyeljék meg legalaposabban, bár ennél a figuránál nem hiszem, hogy fognak kivetni valót találni. a figurára oly jellemző csigavonalak bámulatos tökéletességgel vannak felrittyentve a pofacsontokra , s ugyanez elmondható a szájra is, ám a szemet mindig alaposan szemrevételezzük, ugyanis szinte már-már általános hibának számít, hogy a figura festők kancsallá teszik a figurákat merő figyelmetlenségből. Amit még fontos megfigyelni az arcnál az áll kidolgozása, az én figurámnál például megfolyt a festék az állánál, majd ilyen formában meg is szilárdult, ami érdekes Lucifer szerű szakállat kölcsönzött neki(ezt végül ön kezűleg eltávolítottam). Az egyetlen hiba amit fel lehet hozni a festéssel szemben, a színhasználat, ugyanis az eredetileg szénfekete haj és öltöny helyet inkább egy grafit-szürke összeállítást kapunk, ám ere nyilván a tónusok érzékeltetése miatt volt szükség
Még pár szót a hangeffektusokról, a figura öt különböző idézetet és a jól ismert nevetést produkálja, minden rajongó legnagyobb örömére. Az idézetek a következők:
"So you gonna watch yourself die today, or do something about it? "
Értelemszerű választásnak tűnik, a fűrész csapdák lényegét fejezi ki, bár mint később kiderül a játékosok inkább az elsőt választják.
"There are ways to win this" Ez tulajdonképpen ugyanaz mint az előző csak egy jóval tömörebb verzióban.
"Let the game begin"
Teljesen egyértelmű, klasszikus és kultikus mondattá lett a sorozat alatt.
"Live or Die make your choice"
Szintén.
"Congratulations you are still alive"
Na ezt viszont a mai napig nem tartom létjogosultnak, tény, hogy benne volt a filmben, és valóban Billy szájából hangzott el, de mindössze egyetlen egyszer. Csak Amanda volt az aki a figura szájából ezt a mondatot hallhatta, és ezért nem is tartom jogosnak, hogy bekerült az idézetek közé. Egy Game Over szerintem sokkal frappánsabban hatott volna, de kárpótlásul elfogadjuk Billy kacaját, amit bűn lett volna lehagyni.


Összefoglalva tehát maga a figura megérdemli az ötöt az öt pontból, de nézzük csak az elhagyhatatlan triciklit!
Érdekes ellentétet képez a Tricikli kidolgozása a figurával szemben, mintha a gyártó a figura alapos kidolgozásában kimerülve csapta volna össze az elhagyhatatlan kis járművet.
Az első fő probléma, ami tulajdonképpen minden figuratulajdonos csalódott és meglepődött "O" felkiáltással fog díjazni, hogy a tricikli a figura súlyának közel egynegyede. Nem vicc! Kézben tartva körülbelül a toll és az ágyúgolyó párhuzamot lehet vonni közéjük, ám óv intek mindenkit, hogy kísérletezzen melyik ér le előbb. Ez márpedig elég komoly probléma ugyanis már amikor Billyt felülteted rá, akkor vészjósló imbolygással jelzi, hogy a szerződésében ilyesmiről nem volt szó és őszintén szólva nem tudom, hogy a gyártó hogy gondolta, feltéve, hogy egyáltalán belegondolt, a kerékpár ugyanis csak hogy teljes legen a káosz, ahol csak teheti üreges, ez nem is lenne akkora gond de jóval gyengébb műanyagból készült mint a figura maga. Mindemellett elég statikus jelenség a kerekek ugyan gurulnak(ismételten óva intek minden figura tulajdonost, hogy ezt a rajta ülő Billyvel tesztelje) de sem a kormány sem a pedálok nem mozgathatóak. Fő hibaként csak a "súlyt"vagyis inkább ennek hiányát lehet megemlíteni, hiszen mind kidolgozásban mind festésben megállja a helyét.

Tehát bátran mondhatom, hogy ez egy elmaradhatatlan darab minden Fűrész rajongó kollekciójából. Csak találj neki egy jó helyet, kapcsold be, és készülj fel rá, hogy összecsinálod magad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése